Zararlı ilaçlar nedeniyle Türkiye’ye iade edilen tarım ürünlerine üzüldü, zararsız tarım ilacı üretti: WOMEN-UP’ta buluşan kadınlar anlatıyor

T24 Haber Merkezi

Biri kimya profesörü, diğeri eski bir ev temizlik işçisi… İki çalışkan kadının arasındaki dayanışmanın ilham verici hikâyesi bu. Onları bir araya getiren ise Avrupa Birliği’nin (AB) finanse ettiği WOMEN-UP Projesi.

Ankara’da yaşayan Prof. Dr. Elif Loğoğlu Osmaniyeli çiftçi bir ailenin kızı. Bu yüzden tarıma ilgi duyuyor. “İhraç edilen tarım ürünleri, içerdikleri yüksek miktarda pestisit (tarım ilacı) nedeniyle Türkiye’ye geri gönderiliyor ve iç piyasada satılıyordu. Bu durum beni çok üzüyordu. Bu yüzden bir biyopestisit geliştirmek için çalışmaya başladım. Nihayetinde bitkisel ve uçucu yağlardan insan sağlığına ve çevreye zararlı olmayan bir biyopestisit üretmeyi başardım” diyor.

Prof. Loğoğlu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle bir şirket kurmuş ve bu çevre dostu biyopestisiti pazarlamaya başlamış.

Prof. Dr. Elif Loğoğlu

“Kadınlar güçlüyse toplum da güçlüdür”

Kadını güçlendirmek için daha önce çeşitli projelerde yer alan Prof. Loğoğlu, WOMEN-UP’la tanışmasını şöyle anlatıyor:

Projeyi sosyal medyada gördüm ve çok hoşuma gitti. Çünkü kadınlar güçlüyse toplum da güçlüdür. Hemen başvurdum. WOMEN-UP sayesinde bir kadın çalışanı işe alabildim. Genellikle kendi öğrencilerimi istihdam etmeye çalışıyorum ama projenin kriterlerinin göz önünde bulundurunca aklıma karşı apartmanın alt katında oturan Gülsün Duzgöllü geldi. Ona iş teklif ettim. Ne kadar sevindiğini anlatamam.

İlk sigortalı işi


Gülsün Duzgöllü

Tabii ki çok sevindim! Önce yapabilir miyim, diye biraz tereddüt ettim, ama Elif Hanım beni çok destekledi” diyor Duzgöllü. Kendisi ilkokul mezunu. İki yetişkin çocuğu ve bir torunu var. Eşi bir markette asgari ücretle çalışıyor. Daha önce evlere temizliğe gidiyormuş, bu onun ilk sigortalı işi. Şöyle diyor:

Laboratuvardaki işlere yardım ediyorum, ürünleri paketliyorum. Burada çalışmak çok güzel. Değişik bir ortamdayım ve farklı insanlarla tanışıyorum. Eskiden toplum içinde konuşmaya çekinirdim, şimdi çekinmeden kendimi iyi bir şekilde ifade edebiliyorum. Bir kadınla çalıştığım için kendimi rahat hissediyorum. Bence kadınlar çok güçlü. Her işin üstesinden gelebilirler, mutlaka çalışma fırsatına sahip olmalılar.”

Her iki kadın da projeden ve birlikte çalışmaktan memnun. Prof. Loğoğlu proje sonlandıktan sonra da Gülsün Duzgöllü ile çalışmaya devam etmeyi planlıyor.

Hem işverene hem de işçiye destek

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN-UP) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülüyor. Proje, bir kadın personelin ücretini 25 ay boyunca asgari ücretin net tutarına kadar karşılıyor. İşverenler, istihdam etmek istedikleri kadın çalışanın bilgileriyle projeye başvuruyor.

SGK Sosyal Güvenlik Uzmanı Alev Şahin şöyle konuşuyor:

“Projeyle kadın işverenlere, yeni istihdam ettikleri kadın işçiler için hibe desteği sağlıyoruz. Proje 2022’nin Mart ayında başladı. Ankara’da şimdiye kadar bin 241 işverene ve 1706 işçiye destek sağladık. Kurum olarak kadınların her alanda güçlendirilmesine büyük önem veriyoruz.”


Alev Şahin, Prof. Dr. Elif Loğoğlu ve Gülsün Duzgöllü (soldan sağa)

“Kadınların başarısı; barış, demokrasi ve refahın anahtarı”

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut da, “Kadınların başarısı barış, demokrasi, adalet ve refahın anahtarıdır. AB yıllardır çeşitli projelerle Türkiye’deki kadın girişimcileri ve çalışanları destekliyor. Birçok başarı öyküsüne ortak olmaktan memnuniyet duyduk ve şimdi de WOMAN UP ile yeni başarı öykülerine tanıklık ediyoruz. Tıpkı bu projede olduğu gibi AB ve Türkiye kadınları güçlendirmek için birlikte çalışıyor ve birlikte çalışmaya da devam edecek” diyor.

Proje 7 ili kapsıyor

AB ve Türkiye’nin ortaklaşa finanse ettiği ve AB’nin 25 milyon avroluk ödenek sağladığı WOMEN-UP Projesi, Ankara, İstanbul, Samsun, Aydın, Denizli, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş illerinde 4 bin çalışan kadını ve 4 bin kadın girişimciyi desteklemeyi amaçlıyor.

TIKLAYIN | WOMEN-UP: Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi

KAYNAK: AB Türkiye Delegasyonu web sayfası

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir