Türkiye uçak gemisi yapacak

Posted by

Aydın Hasan – Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen toplantıya, kurul üyesi bakanların yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ile ilgili bürokratlar katıldı.

Donanma güçlenecek 

Toplantıda alınan önemli kararlardan biri, askeri gemi projeleri kapsamında Uçak Gemisi tasarım aşamasına geçilmesi oldu. Donanmanın hizmetine alınan dünyanın ilk SİHA gemisi olarak tanımlanan çok maksatlı amfibi gemi TCG Anadolu’da helikopterlerin yanı sıra Kızılelma gibi insansız savaş uçaklarının görev yapması planlanıyor. Yeni uçak gemisinin, TCG’nin bir üst versiyonu olması düşünülüyor. MİLGEM Ada Sınıfı Korvet Projesi kapsamında ilk gemi TCG Heybeliada 2011’de, ikinci gemi TCG Büyükada 2013’te, üçüncü gemi TCG Burgazada 2018’de, dördüncü gemi TCG Kınalıada ise 2019’da donanmaya teslim edilmişti. Projenin 5’inci gemisi ve Türkiye’nin ilk milli fırkateyni İstanbul’un inşa çalışmaları tamamlandı. Milli üretim 6, 7 ve 8. fırkateynlerin 36 ay içinde inşasının tamamlanması bekleniyor. Toplantıda; MİLGEM İ sınıfı fırkateyn projesi çerçevesinde 9, 10, 11 ve 12. gemilerinin inşası kararlaştırıldı. Açık deniz karakol gemilerinin, yeni tip çıkarma gemilerinin, yeni nesil mayın avlama gemisinin ve milli hücumbotun inşasına yönelik kararlar da alındı. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, komite toplantısına ilişkin şu bilgiler verildi: 

“Envanterdeki İHA/SİHA’lara yenilerinin eklenmesi, yeni kabiliyetler kazandırılması ve lojistik desteklenebilirliğinin sağlanmasına yönelik projeler görüşülerek karara bağlandı. 

Yeni füze kararı 

Platform projelerinin yanı sıra yeni füze, radar, elektronik harp, haberleşme, muhtelif silah, mühimmat ve teçhizatlar, hava savunma sistemleri ile uydu ve uzay sistemleri gibi geniş bir yelpazede çok sayıda proje için karar alındı. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 27’lik bir artışla 5.5 milyar dolarlık rekor bir seviye ve kilogram başına ortalama 65 doları aşan ihracat rakamı ile savunma sanayimiz Türkiye ekonomisine ve dolaylı olarak toplumsal refaha yüksek bir katkı sağlamıştır. Ayrıca ülkemiz savunma sanayii ürünlerine duyulan güven artışının bir göstergesi olarak önceki yıl ihracat yapılan ülke sayısı 176 iken bu yıl itibarıyla 185’in üzerine çıkmıştır. Türkiye Yüzyılı’nda tam bağımsız savunma sanayii için atılacak kritik adımlar bir kez daha vurgulanarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de yerli ve milli teknolojiler kullanılarak faaliyetlerin azim ve kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi.” 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir