Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Iyotun Önemi ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Kılıçlı iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığını vurguladı.

İyotun vücuttaki birçok temel işlevi düzenlediğini belirten Kılıçlı, hormonlardan kalp atışına, bağırsak hareketlerinden saç büyümesine kadar birçok süreci kontrol ettiğini söyledi.

“İyot eksikliği sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmaz, aynı zamanda hormon eksikliklerine de neden olabilir. Özellikle gebelik döneminde annenin yeterli iyot alamaması, çocukta kalıcı zeka geriliğine ve zihinsel gelişimde olumsuz etkilere neden olabilir,” dedi Kılıçlı.

Kılıçlı, fazla iyot alımının da zararlı olabileceğini vurgulayarak, özellikle bazı tiroit hastalıklarını tetikleyebileceğini belirtti.

İyotun eksikliği kadar fazlasının da tehlikeli olduğunu belirten Kılıçlı, fazla iyot alımının bazı hastalıklarda olumsuz etkilere yol açabileceğini ifade etti.

Deniz ürünlerinin iyot açısından zengin kaynaklar olduğunu belirten Kılıçlı, ayrıca iyotlu tuzların da önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

“Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından iyotlu tuzlara belli oranlarda iyot eklenmektedir. Ancak bazı hastalıklar nedeniyle iyotsuz tuz kullanılması gereken bireyler de olabilir. Bu nedenle bireylerin mutlaka hekim önerisine uyması gerekmektedir,” uyarısında bulundu Kılıçlı.

Gebelik döneminde iyot ihtiyacının arttığını vurgulayan Kılıçlı, hamile bireylerin yeterli iyot alımının önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Bu 3 kuruyemiş yumurta kadar tok tutuyor! Beslenme uzmanları tek tek açıkladı

Kuruyemişler yalnızca atıştırmalık değil, aynı zamanda güçlü birer besin kaynağı. Özellikle bazı türleri, içerdiği yüksek protein ve lif sayesinde uzun süre tok tutma özelliğiyle öne çıkıyor. Beslenme uzmanları, her gün bir avuç tüketildiğinde yumurta kadar doyurucu olan bu 3 kuruyemişi açıkladı.

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Parlak Ürünler Karanlık Niyetler (e-sigara)

Türk Toraks Derneği uyardı.  İçinde ne olduğu belli olmayan elektronik sigaralar 16 bin çeşit aroma ile cazip hale getiriliyor