Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 13 bin megavatı geçti

AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin rüzgar sanayisi tesisleri içinde 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu tesisi, yüzlerce farklı rüzgar sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor.

Rüzgar enerjisinin günlük elektrikteki üretim payı yaklaşık yüzde 14’e çıkarken, yıl sonuna kadar tamamlanacak farklı birçok proje ile bu oranın artacağı hesaplanıyor.

Türkiye, 33 bin megavatlık yenilenebilir elektrik kurulu güç kapasitesini 2035’te 120 bin megavata çıkarmak için çalışmalara yoğun şekilde devam ediyor.

YEKA yarışmaları yenilenebilir kurulu gücüne yüksek katkı sunuyor

Bu ay başında gerçekleştirilen, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı rüzgar enerjisi (YEKA RES 2024) yarışmalarında 3 ildeki 5 YEKA’da toplam 1200 megavatlık bağlantı kapasitesi tahsis edilmişti.

Böylelikle, söz konusu gelişmelerle rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payının artırılması hedeflenirken, aynı zamanda üretim tesislerinden satın alınan elektrik enerjisi maliyetlerini azaltıyor, yenilenebilir enerji teknolojilerinde yerli üretimin geliştirilmesine ve kalifiye insan kaynağı kapasitesinin artırılmasına katkı sağlanıyor.

2,2 milyar dolarlık üretim

Öte yandan, geçen yıl itibarıyla Türkiye’nin rüzgar santrali ekipman imalatının ekonomik değeri 2,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu alana yapılacak yatırımlarla Türkiye’nin potansiyelinin 10 milyar dolar seviyesinde olduğu hesaplanıyor.

Türkiye’nin 7 bölgesinde faaliyet gösteren 280 rüzgar santrali ve 4 bin 360’dan fazla türbinle rüzgardan enerji üretilirken, toplam kurulu güç 13 Şubat itibarıyla 13 bin 43 megavata ulaştı.

Son 22 yılda enerji talebi 3 katına çıkan Türkiye, bir yandan bu artan talebi karşılamak için yeni proje olanakları sağlarken, bir yandan dışa bağımlılığı azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlara hız kesmeden devam ediyor.

Related Posts

ABD Senatosunda dev vergi paketi: 3,3 trilyon dolarlık tartışma başladı!

ABD Senatosu’nda kapsamlı vergi ve harcama tasarısı büyük tartışmalara neden oluyor. Tasarı, yapay zekanın düzenlenmesi ve sosyal politikalar konusunda partiler arası gerilimleri artırdı. Süreçte önemli siyasi çekişmeler yaşanıyor.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (30 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,8870 liradan alınan dolar, 39,8890 liradan satılıyor. 467700 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 467720 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 39,8870, avronun satış fiyatı ise 46,8290 lira olmuştu.

Spot piyasada elektrik fiyatları (26 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 110 artarak 1 milyar 845 milyon 499 bin 129 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 19.00-21.00 …

Zam pompaya yansıdı motorin yine 50 TL’yi aştı! İşte 28 Haziran 2025 güncel akaryakıt fiyatları

Jeopolitik risklerle birlikte Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma akaryakıt fiyatlarına zam ve indirim olarak yansımaya devam ediyor. Son olarak dün gece motorine 1 lira 14 kuruşluk bir zam daha geldi ve motorin yine 50 TL’nin üzerine çıktı.

ABD’de tehlike çanları yeniden çaldı: Fed’in favori enflasyon göstergesi mayısta yükseldi

Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi 2025 Mayıs ayında yükseldi. Buna göre çekirdek kişisel tüketim harcamaları yıllık bazda yüzde 2,7 iken aylık bazda yüzde 0,2 oldu.