Türk şiirinin usta isimlerindne olan, şiir hayatı boyunca hiçbir şiir akımına katılmayarak, bağımsız olmayı tercih eden Behçet Necatigil, kelamlarıyla, mısralarıyla gönül dünyamıza hitap etti. Tıpkı vakitte öğrenciler de yetiştiren Necatigil’in edebiyatına ve hayatına dair birtakım notlar…
Behçet Necatigil, 1916’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra 1940-1972 yılları ortasında öğretmenlik yaptı.
Çağdaş Türk Edebiyatı’nın en seçkin şairlerinden biri olan Necatigil, Almanca’dan çeviriler yaptı; sekizi Knut Hamsun’dan olmak üzere otuza yakın kitap çevirdi. 1979’da İstanbul’da öldü. Ailesi tarafından konan Necatigil Şiir Mükafatı, 1980’den bu yana kesintisiz olarak veriliyor.
“Dünyası olan bir şair”
Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü’nde kendisi için şunları yazmıştı: “Şiirde kırk yılını, doğumundan vefatına, orta halli bir vatandaşın; birey olarak başından geçecek durumları hatırlatmaya; ev-aile-yakın etraf üçgeninde, gerçek ve hayal yaşantılarını iletmeye, duyurmaya harcadı. Ortada biçim yenileştirmelerinden dolayı yadırgandığı da oldu, ancak çoklukla, eleştirmenler onun için, dengeli ve özel bir dünyası olan bir şair dediler.”
Pek çok alanda eserler verdi
Behçet Necatigil, çağdaş Türk şiirinin önde gelen şairlerindendir. Herhangi bir edebi akıma katılmamış; bağımsız bir şair ve fikir adamıdır.Şiir dışında, tiyatrodan mitolojiye, kelamlık biliminden roman çevirilerine ve radyo oyunlarına kadar kadar birçok edebiyat alanında eser verdi.
“Sevgilerde”
Behçet Necatigil, şiirlerinin içinden kendi seçtiklerini Sevgilerde ismiyle bu kitabında toplamıştı. Münasebetiyle elinizdeki kitap, büyük şairimizin şiir serüveninin bir aynasıdır.
Öğretmen kimliği
Türkiye’de radyofonik oyunun bir edebiyat kısmı olarak benimsenmesinde oyunları, çevirileri ve uyarlamalarıyla büyük emek vermiştir.Edebiyatçılığının yanında öğretmen kimliği ile tanınır.
Behçet Necatigil öldü
Kanser teşhisiyle kaldırıldığı Cerrahpaşa Hastanesinde 13 Aralık 1979 tarihinde hayatını kaybetti.