FTX krizinin ardından, FTX’in Türkiye kolunun bu krizden etkilenip etkilenmeyeceği merak ediliyordu. FTX’in Türkiye bölümünün, ABD’de devam eden FTX iflas davasına dahil edilmemesine yönelik bir çaba vardı. Şimdi, konuya yönelik bir gelişme yaşandı. İşte detaylar…
FTX için yeni karar verildi
FTX’in Türk birimleri, başarısız kripto borsasının ülkedeki yetkililerin ABD mahkemeleriyle işbirliği yapma ihtimalinin düşük olduğunu söylemesinin ardından ABD’deki iflas işlemlerinden çıkarılacak. Delaware İflas Mahkemesi Yargıcı John T. Dorsey, FTX’in temsilcilerinin Ocak ayındaki talebine yanıt olarak Pazartesi günü Türkiye kolunu mahkeme sürecinden çıkarmayı onaylayan bir emri imzaladı.

FTX’in geçen Kasım ayında iflas başvurusunda bulunmasından sadece birkaç gün sonra, Türk kolluk kuvvetleri şirketin yerel faaliyetlerinin soruşturma altında olduğunu duyurdu ve daha sonra FTX’in ülkedeki varlıklarının çoğuna el konulması emrini verdi. FTX’in ABD’deki yeni yönetimi, varlıkları ve faaliyetleri büyük ölçüde Türkiye ile sınırlı olan FTX Türkiye ve SNG Investments’in yeniden yapılanma planlarına dahil edilmesinin verimsiz olduğunu savundu.
Mahkeme, talebin FTX’in ve sitelerinin “en iyi çıkarlarına” uygun olduğuna karar verdi. Ana şirket FTX Trading Ltd., FTX Türkiye’nin yüzde 80’ine sahipken, SNG Investments’ın tamamı FTX’in kardeş ticaret şirketi Alameda Research’e aittir.
Neler olmuştu?
Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz gibi kripto para borsası, 30 Ocak’ta bir mahkemede Türk yetkililerin ABD mahkemelerinden gelen talimatları takip etme ihtimalinin düşük olduğunu söyleyerek Türk birimlerini iflas davası kapsamından çıkarmaya çalışıyordu. FTX, 11 Kasım’da Delaware’de iflas başvurusunda bulundu ve yeni sahipleri, dünya genelinde 134 kadar varlığın işlerini çözmeye çalışıyor. İflas başvurusunun ardından birkaç gün içinde, Türk kolluk kuvvetleri FTX’in faaliyetlerine yönelik bir soruşturma başlattığını duyurdu ve 23 Kasım’da yetkililer, FTX’in Türkiye’deki neredeyse tüm varlıklarına el konulması emrini vererek, yeni ABD yönetiminin daha geniş yeniden yapılandırma planlarına dahil edilmesini sonuçsuz bıraktı.

FTX, Delaware’deki ABD İflas Mahkemesi’nde paylaştığı dosyada, “Bu mahkeme tarafından verilen kararların Türkiye’de yasal veya pratik bir etkisi yoktur ve borçluların Türk hükümetinin bu mahkemenin kararlarına uyacağına inanmak için hiçbir nedenleri yoktur.” ifadelerini kullandı. Sonuç olarak borçlular, iflas kanunu kapsamındaki görevlerini yerine getirmek için Türk borçluların işleri üzerinde yeterli kontrole sahip değillerdir. Dosyada, ana şirketin Türk yasalarına göre dava açmaya devam edebileceği ve bazı Türk alacaklıların yerel mahkemelerde özel davalar açmaya başladıkları belirtildi.