Sıcaklık değişiminin tarla ve bahçe ürünlerinde kayıplara neden olacağı belirtiliyor: Ülke tarımı ‘don’du

İklim Krizi Tarımı Vurdu: Zirai Don Felaketi Üreticiyi Çaresiz Bıraktı

İklim krizinin etkisiyle mevsim normallerinin üzerinde ve altında seyreden sıcaklıklar tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Son bir ayda önce Akdeniz, ardından İç Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan zirai don felaketi, üreticileri çaresiz bıraktı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Üretimin devamlılığı için üreticilerimize destek olmalıyız ve zor durumda olan çiftçilerimizin yanlarında olmalıyız” açıklamasında bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal ise ülkemiz genelinde etkili olan zirai don felaketinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, zarar gören tüm üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Güldal, benzer afetlerin bir daha yaşanmamasını umut etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Samsun’da düzenlenen “Millet iradesine sahip çıkıyor” mitinginde zarar gören yerlerin afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu. Özel, bu önerileri TBMM’ye teklif sunacaklarını ve iktidarın reddedeceğini ifade etti.

Çeşitliliğe Önem Verilmeli

Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı İpek Süer Topuzoğlu, ülke tarımında monokültür olarak tanımlanan tek ürün üretiminin iklim değişikliklerine karşı hassas olduğunu belirterek çeşitliliğe yönelik üretim sistemlerinin önemini vurguladı. Topuzoğlu, çeşitliliğe dayalı üretim sistemlerinin ekonomik ve ekolojik direnci güçlendirdiğini ifade etti.

Çukurova Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Öztornacı ise tarımsal sigortacılığın geliştirilmesi ve tarımsal planlamanın yapılması gerektiğini belirterek yaşanan don felaketinin tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.

Birçok Ürün Zarar Gördü

Son bir ayda farklı bölgelerde yaşanan zirai don felaketi nedeniyle birçok üründe zarar meydana geldi. Akdeniz’de patates, salatalık, marul, kabak, şeftali, kayısı, nektarin, erik ve karpuz, Ege ve Trakya’da üzüm bağları, Malatya’da kayısı, Karadeniz Bölgesi’nde fındık, İç Anadolu Bölgesi’nde elma, patates, erken ekilen şekerpancarı, meyve bahçeleri ile birlikte birçok ilde tarla bitkileri ve meyveler büyük zarar gördü.

Related Posts

Spot piyasada doğalgaz fiyatları

Spot doğalgaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 632 lira 43 kuruş olarak belirlendi.

Bakan Yumaklı’dan çiftçilere destek müjdesi: 8.1 milyar lira ödeme hesaplara yatıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Batman’da buğday hasadı programına katılarak tarıma yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, çiftçilere yönelik 8 milyar 154 milyon liralık destek ödemesinin bugün itibarıyla hesaplara aktarılacağını duyurdu.

Çin-Türk ortaklığıyla Düzce’de fabrika kurulacak

Schmid Pekintaş, Çinli JTPV ortaklığıyla Düzce’de 5 gigavat kapasiteli güneş hücresi fabrikası kuruyor. 2026’da faaliyete geçecek tesisle yerli ve ileri teknoloji üretim hedefleniyor.

Kuşadası’nda turizmciler sezondan umutlu

Aydın’ın turizm cenneti ilçesi Kuşadası’nda, otellerde Kurban Bayramı’nda yoğunluğun yüzde 100’ü bulması turizmcilerin yüzünü güldürdü. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı (TÜROFED) Tacettin Özden, “Yerli tatilciler evlerine döndü. Şu an otellerimizi yabancı turistler dolduruyor. Kuşadası’nda iyi bir turizm sezonu geçireceğiz” dedi.

Yurt dışında konut yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken 5 kritik nokta

Uzmanlar, yurt dışında konut yatırımı yaparken mağdur olmamak için dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin uyarılarda bulundu.

Sabiha Gökçen Havalimanı 5 günde 701 bini aşkın yolcuya hizmet verdi

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (İSG), Kurban Bayramı nedeniyle 5 günde toplam 701 bin 178 yolcuya hizmet verilirken, 3 bin 895 uçuş gerçekleşti.