O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Otoimmün Hastalığı Olan Bireylerde Ruh Sağlığı Sorunları Daha Sık Görülüyor!

BMJ Mental Health dergisinde yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere genelinde yaklaşık 1,5 milyon kişi incelendi ve aralarından yaklaşık 38 bini romatoid artrit, inflamatuar bağırsak hastalığı ve sedef hastalığı gibi otoimmün bir rahatsızlık taşıyordu.

Elde edilen verilere göre, otoimmün hastalığı olan bireylerin depresyon, anksiyete ya da bipolar bozukluğa yakalanma olasılığı diğer bireylere göre neredeyse iki kat daha fazla. Bu kişilerin yüzde 29’u hayatlarının bir döneminde en az bir ruh sağlığı bozukluğu teşhisi almışken, otoimmün hastalığı olmayan bireylerde bu oran yüzde 18’de kalmıştır.

Kadınlarda Risk Daha Yüksek

Araştırma, otoimmün rahatsızlığı olan bireylerin ebeveynlerinde de ruh sağlığı bozukluğu öyküsünün daha yaygın olduğunu göstermektedir. Cinsiyet farkı da önemli bir bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Otoimmün hastalığı olan kadınların yüzde 32’si ruh sağlığı sorunları yaşarken, bu oran erkeklerde yüzde 21’de kalmıştır. Uzmanlara göre bu farklılık; hormonlar, kromozomal yapı ve bağışıklık sistemiyle ilgili olabilir.

Edinburgh Üniversitesi Psikiyatri Bölüm Başkanı Dr. Daniel Smith’e göre, araştırma ruhsal ve fiziksel sağlık arasındaki güçlü bağlantıya ışık tutmaktadır. Smith, psikiyatrik bozuklukların sadece beyine özgü olmadığını ve tüm bedeni etkileyen hastalıklar olduğunu belirtmektedir.

Araştırma bazı sınırlamalara işaret etmektedir. Katılımcıların yüzde 57’si kadın, yüzde 90’ı ise beyaz bireylerden oluşmaktadır. Ancak yine de araştırmacılar, otoimmün hastalığı olan bireylerde, özellikle kadınlarda, ruh sağlığı taramalarının yapılmasını ve erken müdahale edilmesini önermektedir. Smith, “Onları anlamak istiyorsak, tüm vücut perspektifinden bakmalıyız” diyerek bütünsel bir yaklaşımın gerekliliğine vurgu yapmaktadır. 

Related Posts

Keneyi çıplak elle çıkarttı: Kabusu yaşadı!

Cenaze için gittiği Sivas’ta keneye maruz kalan 17 yaşındaki Eyüp Can Karapınar, İstanbul’a döndükten sonra Kırım Kongo Kanamalı Ateşi teşhisiyle yoğun bakımda tedavi altına alındı. Zorlu süreci atlatan genç, “Her şey sıfırdan başlamış gibi” derken, uzmanlar çıplak elle kene çıkarılmaması konusunda uyardı.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm. Uzmanlar, karın şişliği yaşayan kişiler için uygulanması kolay 7 öneride bulundu. 

Bu 3 kuruyemiş yumurta kadar tok tutuyor! Beslenme uzmanları tek tek açıkladı

Kuruyemişler yalnızca atıştırmalık değil, aynı zamanda güçlü birer besin kaynağı. Özellikle bazı türleri, içerdiği yüksek protein ve lif sayesinde uzun süre tok tutma özelliğiyle öne çıkıyor. Beslenme uzmanları, her gün bir avuç tüketildiğinde yumurta kadar doyurucu olan bu 3 kuruyemişi açıkladı.

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.