Havalar soğumaya başlamasıyla bağışıklık sistemleri daha süratli çökmeye başladı.
Kışı rahat geçirmek isteyen birçok vatandaş kış çayı ve ıhlamur almak için aktarların yolunu tutuyor.
Vatandaşlar, aktarlarda en çok ıhlamur, zencefil, tarçın, hibiscus, hatmi çiçeği ve adaçayı satın alıyor. Kırklareli’nde 11 yıldır aktarlık yapan Yiğit Uzun, son günlerde hava sıcaklıklarının düşmesiyle kış çaylarına ilginin arttığını söyledi.
“Bitki çayları hasta olduktan sonra atlatmamıza yardımcı olur”
Hava sıcaklığının düşmesiyle hastalıkların da arttığını belirten Uzun, “Hava koşulları değişime uğramaya başladığından itibaren doğal hastalıklar da çoğaldı. Gönül ister kimse hastalanmasın lakin maalesef birtakım şeyler elimizde değil. Benim sizlere tavsiyem hastalanmadan evvel bağışıklığımızı kuvvetli tutmak ve çok fazla karıştırmadan bitki çaylarını yapmak. Bitki çayları hastalıklara yakalandıktan sonraki evrede çabuk atlatmamıza yardımcı olur.
Hatmi çiçeği, adaçayı boğaz enfeksiyonları için hakikaten çok tesirli. Hatmi çiçeği öksürüğe çok tesirli, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici bir bitki. Ihlamur tekrar boğazımızı yumuşatmak için, papatya, hibiscus kan kıymetlerini yükselttiği, bedene güç verdiği ve kanı sulandırdığı için de insanı dirençli kıldığı uzmanlar tarafından söylenmekte.” dedi.
“Bitkilerimizi inançlı yerden almaya dikkat edeceğiz”
Kış çayları alırken taze olmasına dikkat edilmesi konusunda ikazda bulunan Uzun, “Tabi bitkilerin taze olmasına dikkat edeceğiz, bitkilerimizi inançlı yerden almaya dikkat edeceğiz. Bünkü kalmış bitki, eski bitki hem fayda sağlamaz hem de bedene ziyan verebilir.” diye konuştu.
“Bir paket sigara alacağına bir kış çayı alır konutuna götürürsün”
Fiyatlarının vatandaşları üzmeyecek kadar düşük olduğunu söyleyen Uzun, “Her şey arttı ancak bunların fiyatları tekrar insanı üzmeyecek kadar sıhhat için diyoruz ya bir paket sigara alacağına bir kış çayı alır konutuna götürürsün, herkes içer. Fiyatlar aşağı üst 30 ila 35 liradan başlıyor. Bunları tükettiğimiz vakit kışa hazırlanmış oluyoruz.” biçiminde konuştu.
“Bizlerden tekliflerde bulunmamızı istemeyiniz”
İHA’nın haberine nazaran, Uzun, “Benim bir tavsiyem de sizlere bu işleri uzman şahısların denetimi altında yapılmasını tavsiye ederim. Bizler tabip değiliz, bizler sağlıkçı değiliz, bizler bitki uzmanları da değiliz. İnsanlara yararlı olmaya çalışıyoruz. Sizlerden tek ricam bizlerden tekliflerde bulunmamızı istemeyiniz.” sözlerini kullandı.