İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi: Dış talep koşullarında ılımlı iyileşme devam ediyor

İSO Raporuna Göre Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Nisan Ayında İyileşmeye Devam Ediyor

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarında yaşanan gelişmeleri takip eden İstanbul Sanayi Odası (İSO), Nisan 2025 dönemi Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Rapora göre, endeksteki tüm rakamların 50’nin üzerinde olması ihracat ikliminde iyileşmeye işaret ederken, 50’nin altındaki değerler ise bozulma anlamına geliyor.

Nisan ayında endeks, Mart ayındaki 51,5 seviyesinden hafif bir düşüşle 50,8’e gerileyerek dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeyi gösterdi.

Öte yandan, Ocak 2024’ten bu yana süregelen güçlenme eğilimi devam etse de Nisan ayı verisi son 5 ayın en düşük ivmesini temsil ediyor.

Almanya’da üretimde yaşanan düşüş dikkat çekerken, ABD’de ise ikinci en büyük ihracat pazarı olarak üretim genişlemeyi sürdürdü.

Diğer yandan, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivitenin azalması, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya’da üst üste üçüncü kez aylık bazda artış yaşandı.

Orta Doğu’da ise Suudi Arabistan’ın hızlı büyüme grafiği dikkat çekti, Kenada ise ekonomik aktivitede keskin bir düşüş yaşandı.

Almanya ve ABD’de Üretimdeki Durum

Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretim, mart ayında yaşanan artışın ardından Nisan ayında yeniden düşüş gösterdi.

Aynı dönemde Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite azalırken, ABD’de üretim genişlemeye devam etti.

Ancak büyük ölçüde ılımlı düzeyde olan büyüme, Eylül 2023’ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Diğer yandan, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya’da ekonomik aktivitede artış yaşandı. Fransa, Romanya ve Rusya’da ise üretim azaldı.

Orta Doğu’da ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin hızlı büyüme performansı dikkat çekerken, Suudi Arabistan’ın en hızlı büyüyen ülke olması önemli bir gelişme olarak kaydedildi.

Nisan ayında ekonomik aktivitede en keskin düşüş Kanada ve Meksika’da yaşanırken, Vietnam, Endonezya ve diğer ülkelerde de belirgin ivme kaybı gözlendi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker’a göre, küresel ticaretteki belirsizliklere rağmen Türk imalat sektörü ihracatçılarının nisan ayında talep ikliminde yaşanan iyileşmenin umut verici olduğu belirtildi.

Harker, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Küresel ticaretteki aksamaların, Türk ihracatçılarının önümüzdeki performansını etkilemesi muhtemel. Ancak, nisan ayında talep ikliminde yaşanan hızlı iyileşme umut verici bir gelişme.” dedi. (AA)

Related Posts

Burhaniye’de 39 Kadın İş Sahibi Oldu

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde Hamarat Eller Kadın Platformu, 39 kadını iş sahibi yaparak evde ürettikleri ürünleri pazarda satışa sunmalarını sağladı. Kadınlar, aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Ordu’nun Ünye ilçe Belediyesi’nden 1 milyar lirayı aşan yol yatırımı

Ali YAZAN – ORDU / YENİÇAĞ Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, beraberinde AK Parti İlçe Başkanı Hasan Fahri Alparslan, İlçe Kadın Kolları Başkanı Yeliz Ürer Araz, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mesut Akbaş ve parti yönetimi ile birlikte Killik …

İslam Memiş uyardı: Bu hafta sıradan bir hafta olmayacak

Piyasalara ve yatırım araçlarına ilişkin yorumları yakından takip edilen altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Memiş bu haftanın önemli gelişmelere gebe olduğuna işaret etti: “Bu hafta sıradan …

Dolar/TL yeni günde sınırlı yükselişte

Döviz kurları yeni güne sınırlı yükselişle başladı. Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 40,4190 seviyesinden işlem görüyor.

Bursa’dan Üreticilere Mazot Desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla başlatılan ‘Mazot Desteği’ projesi kapsamında 6 bine yakın üreticiye yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlandı.

Çin menşeli elektrikli duvar saati ithalatına yönelik önlem devam edecek

Çin menşeli “elektrikle çalışan duvar saatleri” ithalatına yönelik dampinge karşı önlemin devam etmesi kararlaştırıldı.