Hakim ve savcı yardımcılığı için ön sınav şartı getirildi. Avukat Rezan Epözdemir Odatv’ye yorumladı

Adalet Bakanlığınca hazırlanan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. 4 bölüm ve 12 maddeden oluşan yönetmelikle, sınavların yapılma şekline ilişkin usul ve esaslar ile bu sınavlara ilişkin diğer hususlar belirlendi.

Buna göre, hukuk fakültesi mezunları için hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girmek, avukatlık stajı ve noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında başarılı olma şartı aranacak.

Hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az 4 yıllık yükseköğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olanlar için ise idari yargı hakim yardımcılığı sınavına girmek için de İdari Yargı Ön Sınavında başarılı olma şartı getirildi.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı yılda iki defa nisan ve eylül aylarında, İdari Yargı Ön Sınavı ise yılda bir kez eylül ayında yapılacak. Bu sınavlar, 24 Ekim 2019’dan sonra ilgili yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıranlardan 31 Mart 2024’den sonra mezun olanlar hakkında uygulanacak.

70 PUAN ŞARTI

Sınav tarihi itibarıyla anılan bölümlerden mezun olanlar bu sınavlara başvurabilecek. ÖSYM tarafından yapılacak sınavlar, test şeklinde çoktan seçmeli en az 100 sorudan oluşacak. 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak. Sınavlarda sorulacak konular ve puan dağılımları da yönetmelikte yer aldı.

“NİTELİK İÇİN OLUMLU BULUYORUM”

Konuyla ilgili Odatv’ye değerlendirmelerde bulunan Avukat Rezan Epözdemir, kararın isabetli olduğunu ifade etti.

Rezan Epözdemir şunları söyledi:

“Hukuk Fakültesi mezunları için hakim ve yardımcılığı sınavına girmeyi avukatlık stajı ve rehberlik stajına başlamak için hukuk mesleklerine giriş sınavında başarılı olma şartını olumlu buluyorum. Türkiye’de değişik üniversitelerden 90’a yakın hukuk fakültesi var. Her yıl yüzlerce mezun veriyor. Yurt dışında da hukuk fakültesi okuyup Türkiye’de YÖK’ten denklik alan öğrencilerin durumu da var. Bu sayı da azımsanmayacak seviyede.

Hal böyleyken hem hakim, savcı yardımcılığı hem avukat ve noterlik açısından özellikli bir hukuk formasyonun eksikliğini görüyoruz. En azından daha nitelikli hukukçuların yetişmesi bakımından hukuk mesleklerine giriş sınavını destekliyorum, Türkiye için de bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Aksi halde hukuk fakültesinden mezun olan bir öğrenci sadece stajını yapmak suretiyle mesleğe atılabiliyordu. Bu da ne yazık ki uygulamada ciddi sıkıntılar çıkarabiliyordu. Bunun önüne geçmek amacıyla sınav çok isabetli oldu.”

AA-HABER MERKEZİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir