EDA SANĞU
Omicron’ varyantının daha bulaşıcı olduğunu vurgulayarak bir müddettir maske ve önlem davetinde bulunan uzmanlar telaşlarında haklı çıktı, Türkiye’de olay sayısı son bir ayda 10 kat arttı. Sıhhat Bakanlığı’nın haftalık Kovid bilgilerine nazaran 4-10 Temmuz ortasında Türkiye’de 117 bin 95 olay kaydedildi, 31 kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bakanlık, 27 Haziran-3 Temmuz’da 26 bin 635 olay, 17 mevt bildirmişti. Hadise sayısında bir evvelki haftaya nazaran 56 bin 17 artış yaşandı. Haziranın birinci haftasında olay sayısı 7 bin 322’ydi. Uzmanlar, bir müddettir sonbaharda yaşanabilecek patlamaya işaret ederek, Kovid önlemlerinin bilhassa Kurban Bayramı tatilinde yine uygulanması davetinde bulunuyordu. Ortaya çıkan 10 kat artışın akabinde gözler, bayram tatili sonrası tabloya çevrildi.
YAVUZ: OLAY SAYILARI MART ORTASIYLA AYNI
Ortaya çıkan tabloyu pahalandıran Halk Sıhhati Uzmanı Cavit Işık Yavuz, 4-10 Temmuz datalarında haftalık hadise sayısı üç aylık bir ortadan sonra tekrar 100 binde 100’ün üzerine çıktığını (100 binde 138) vurguladı. Yavuz, “Bu seviye yayılımın yüksek olduğunu gösteriyor. Test sayıları açıklanmadığı için testler konusunda yorum yapmak sıkıntı. Müsterih olmayın Kovid hortladı” dedi. Yavuz’un Twitter paylaşımına nazaran olaylar bir hafta öncesine nazaran 2.1 katına, iki hafta öncesine nazaran 4.4, dört hafta öncesine nazaran 15 katına çıktı. Yavuz’un verdiği bilgiler şöyle: “Yedi günlük hadise ortalamasıysa 16 binin üzerinde. Haftalık hadise sayılarında gelinen seviye mart ortasıyla tıpkı. Haftalık vefat sayısında da hareketlenme var. İki hafta önceye nazaran vefat sayısı neredeyse ikiye katlandı ve otuzu geçti. 117 bin hadise sayısındaki bu seviye 21-27 Mart seviyesinin üzerinde.”
CEYHAN: AÇIKLANANDAN 40 KAT DAHA FAZLA
Öte yanda, artış gösteren koronavirüs olayları sonrası açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hadise sayısının açıklanandan daha fazla olduğunu ileri sürdü. Virüsün son seyrine ait Halk TV’de konuşan bulunan Prof. Dr. Ceyhan, “Günlük hadise sayımız salgının başından beri en yüksek noktada. Olay sayısı açıklananın en 40 katı” sözlerini kullandı. Ceyhan, “Biz maalesef 5 dalga yaşadık 5 dalgada da hadiseler azalırken ‘salgın bitti’ diye sevinip bütün tedbirleri kaldırdık. Sonunda bir sonraki dalgaya yakalandık. Şu anda da 6. dalgada olay sayılarının arttığı dönemdeyiz” diye konuştu.
‘Koronavirüs gribe dönüştü’ görüşünü de pahalandıran Ceyhan, “Bunu söyleyenler maalesef gribi çok hafif bir hastalık sanıyor. Tarih boyunca insanları en çok ne öldürmüştür diye bakıldığında bunun tek yanıtı griptir. Şu anda da grip mevt riski taşıyan salgınlarda da yüzde 3’e yükselen vefat oranları var. O yüzden umarım grip üzere olmaz” sözlerini kullandı.
Bakanlık datalarına nazaran Türkiye’de salgın başından bu yana kaydedilen toplam hadise sayısı 15 milyon 297 bin 539 oldu. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın 23 Haziran’da en az 100 bin olarak duyurduğu resmi ölümlerse 99 bin 88’e ulaştı.
‘EN YÜKSEK DALGAYI YAŞIYORUZ’
Ceyhan, ortaya çıkan tabloyu şöyle kıymetlendirdi: “Günlük olay sayımız salgının başından beri en yüksek noktada diyen Ceyhan, “Bütün o dalgaları düşünürseniz en yüksek dalgayı yaşıyoruz. Bu mutasyonların bitmesini beklememek lazım. Fakat virüsün bulaşmasına neden olacak mutasyonlar olmazsa bitebilir. Şu anda 100’e kadar virüs rapor edildi. Bunların 40 tanesi artık değeri kalmadı diye takipten çıkarıldı. Şu anda hala takip edilen lakin halkın bilmediği potansiyel bir dalga oluşturma mümkünlüğü olan yeni varyantlar var. Örneğin, BA.2.75 dediğimiz bir varyant bir kıpırdanmaya neden oluyor. Bu da yayılırsa 7. dalga olacak. Bazen sonbaharda artacak deniyor ancak salgının vakti olmaz.”