Grip mevsimi uzadı

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı: “Grip Mevsimi Uzadı, Dikkatli Olun”

Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, gribal hastalıkların bu yıl hala devam ettiğini vurgulayarak, 2025 yılının grip mevsiminin uzunluğuyla diğer yıllardan farklı olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Doğan’a göre, Mayıs ayının ortalarında bile üst solunum yolu enfeksiyonları şikayetiyle hastalar hastanelere başvuruyor ve destek talep ediyor. Grip hastalığı özellikle riskli gruplar için tehlike oluşturuyor. Bu risk altındaki kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak destek almaları gerekiyor.

İstirahat, Sıvı Tüketimi ve Uyku Düzeni Önemli

Riskli gruplardaki bireyler için ciddi solunum yetmezliği ve zatürrenin büyük bir tehdit oluşturabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Doğan, normal bireylerin ise evde semptomatik tedaviyle iyileşebileceğini belirtiyor. Bu kişilere öneriler ise istirahat, yeterli sıvı tüketimi, düzenli uyku, mevsime uygun beslenme ve dışarı çıkarken uygun şekilde giyinme olacak. Hava sıcaklıklarındaki ani değişiklikler nedeniyle vücut ısısındaki ani düşüşler veya soğuğa maruz kalmanın bu tür hastalıklara davetiye çıkardığını hatırlatan Doç. Dr. Doğan, vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

‘Bir Mutasyon Gerçekleşmiş Olabilir’

Uzmanlar genellikle bu aylarda yoğun bir hastalık beklemediklerini ancak bu yılın biraz farklı olduğunu belirtiyor. Mayıs ayında üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Doğan, bu durumu mevsimin getirdiği özelliklere bağlıyor. RNA virüslerinin sıkça mutasyona uğradığını belirten Doç. Dr. Doğan, bu durumun toplumda hastalık sayısındaki artışa ve daha önce hastalığı geçirmiş bireylerin tekrar hastalanmasına yol açabileceğini söylüyor. Dolayısıyla, mutasyon olasılığına karşı dikkatli olmak ve korunma tedbirlerini eksiksiz uygulamak önem taşıyor.

Related Posts

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir