Esra Mungan kimdir? Esra Mungan’a neden kampüs yasağı verildi?

Boğaziçi Üniversitesi kayyum yönetimi akademisyen Esra Mungan’a 5 yıl kampüs yasağı verdi. Bu kararın neden verildiği ise yurttaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Esra Mungan kimdir? Esra Mungan’a neden kampüs yasağı verildi? İşte ayrıntılar…

ESRA MUNGAN KİMDİR?

Esra Mungan, 1990’da Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden fakülte ve bölüm birincisi olarak mezun oldu.

Yüksek lisansını Washington, DC’deki American University’de Davranış, Bilim ve Nörobilim alanında yaptı. Doktorasını da aynı üniversitede, hafıza çalışmalarıyla ilgili teziyle tamamladı.

1998-2002 arasında özel sektörde, araştırma geliştirme bölümünde çalıştı. Psikoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olarak görev yapan Mungan, eylemsel bellekteki engelleyici süreçler, müzik belleği, bellek yargıları, evrim ve davranış ile bilinç konularında çalıştı. Çalıştığı alanda çok sayıda basılı eseri ve makalesi bulunuyor.

ESRA MUNGAN’A NEDEN KAMPÜS YASAĞI VERİLDİ?

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, ocak aydında üniversiteden emekli olan Doç. Dr. Esra Mungan’ın 27 Mart 2025’te Güney Kampüs’te öğrencilerle bir araya gelerek izinsiz eylem ve gösterilere katıldığı iddiasıyla kampüse girişi yasaklandı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez imzasıyla yayımlanan resmi yazıda, Boğaziçi Üniversitesi Kurum Kimlik, Mezun ve Ziyaretçi Kartı Yönergesi’nin 18. maddesinin 10. fıkrası uyarınca Mungan’ın giriş hakkının 5 yıl süreyle pasif hale getirildiği belirtildi.

Kararda, bu süre zarfında yalnızca rektörlüğün izin verdiği durumlarda kampüse giriş yapabileceği vurgulandı.

Karara tepki gösteren Esra Mungan, Boğaziçi Üniversitesi’nde akademik özgürlüğün yok edildiğini ve üniversitenin baskı altına alındığını söyledi. Geçtiğimiz aralık ayında, artan baskılar ve üniversitenin kayyum yönetimi nedeniyle emekli olduğunu belirten Mungan, “İsteyerek ayrıldım çünkü artık orada yaratıcı bir şeyler yapamayacağımızı fark ettim. Akademik üretimin mümkün olmadığı bir ortamda kalmanın anlamı yoktu” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Özdağ’dan Demirtaş çıkışı: Benimle aynı haklara sahip olmalı

Özdağ’dan Demirtaş çıkışı: Benimle aynı haklara sahip olmalı

Japonya’nın kuzeyinde büyük deprem!

Japonya’nın kuzeyinde 6,1 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Japonya Meteoroloji Ajansına göre, Hokkaido’nun güneydoğusundaki Nemuro Yarımadası açıklarında yerel saatle 08.08’de deprem oldu. 6,1 büyüklüğündeki deprem, oldukça sığ derinlikte kaydedildi …

Üretim atölyesinde patlama: 3 işçi yaralı

Adana’da çocuk oyun parkı için malzeme üretilen bir atölyede sanayi tipi tüpten sızan gaz nedeniyle patlama meydana geldi. Çıkan yangında 3 işçi yaralanırken, alevler itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

İran masaya oturacak mı? Hamaney son noktayı koydu

İran lideri Ayetullah Hamaney, İran-İsrail arasında süren çatışmalara ve ABD’nin savaşa dahil olma sürecine ilişkin kısa bir açıklama yaptı. Hamaney “Siyonist teröristler” olarak nitelediği İsrail ile hiçbir şekilde görüşme yapılmayacağını söyledi …

Resmî Gazete’de bugün (18 Haziran 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (18 Haziran 2025 Resmî Gazete kararları)

Macron: İran’da rejim değişikliği Orta Doğu’da kaosa yol açar

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kanada’da gerçekleştirilen G7 Zirvesi’nde, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran Dini Lideri Ali Hamaney’i “şimdilik” öldürmeyi düşünmediğine ilişkin açıklamasının ardından yaptığı açıklamada, “İran’da rejim …