Orta Çağ döneminde doktora gitmek korkutucu olabilir. Ancak, araştırmacılara göre, Orta Çağ tıbbı oldukça “gelişmiş” bir seviyedeymiş.
Bazı tedavilerin günümüzde bile popüler olduğunu görebilirsiniz. TikTok’ta bazı trendleri takip edenler bu konuda fikir sahibi olabilirler.
“Erken Orta Çağ Latince Tıp Metinleri Derlemesi” isimli çalışma, 11. yüzyıl öncesine ait yüzlerce tıbbi el yazmasını bir araya getirerek bilinen metinlerin sayısını ikiye katladı.
ORTA ÇAĞ’IN GÜZELLİK SIRLARI
O dönemde de, insanlar güzellik, sağlık, saç ve cilt konularına yoğun ilgi gösteriyordu.
Utrecht Üniversitesi’nden Orta Çağ tarihçisi Dr. Carine van Rhijn, MailOnline’a şunları söyledi: “İnsanlar güzel görünmeye, güzel kokmaya, saçlarına bakım yapmaya, cilt problemleriyle uğraşmaya özen gösteriyordu.”
GÜNÜMÜZLE PARALEL TEDAVİLER
Bazı tedaviler tuhaf gelebilir ancak birçoğunun günümüzde benzerlerine rastlanmaktadır.
Mesela, saç bakımı için sirke ve yağlar kullanmak uzun yıllardır popüler bir uygulamadır.
Aynı şekilde, sabun otu suyu ve iç yağı karışımının el ve ayaklara sürülmesi önerilmekte. Bu tarifte kullanılan iç yağı ve sabun otu, günümüzde doğal kozmetiklerde sıkça kullanılan malzemeler arasındadır.
Bir diğer örnek olarak, baş ağrısı için ezilmiş şeftali ve gül yağı karışımının başa sürülmesi tavsiye edilmekte. Bu öneri garip görünebilir ancak 2017’de yapılan bir araştırma, gül yağının migren ağrılarını hafiflettiğini göstermiştir.
HER TAVSİYE O KADAR MANTIKLI DEĞİL
Ancak her öneri her zaman mantıklı değil. Örneğin, kabuk bağlamış yaralar için “bayat peynir ve bal karışımı yedi gün boyunca yaralara sürülmeli” denmektedir.
O dönemdeki insanların motivasyonları, bugün sosyal medyadaki sağlık önerilerinden biraz farklıydı. Onlar, kilo endişesi yerine vücutlarında denge arıyorlardı.
Bu ilginç tarifler ve tedaviler, Orta Çağ tıbbının aslında düşündüğümüzden daha bilimsel bir yaklaşım sergilediğini gösteriyor.