Ege’de depremler sürerken İzmir’de korkutan görüntüler! Uzmanı açıklık getirdi

İzmir‘in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesi‘nde deniz çekildi, tekneler karaya oturdu ve deniz yüzeyinde adacıklar oluştu. Ege Denizi‘nde 28 Ocak’tan bu yana devam eden deprem fırtınası nedeniyle tedirgin olan vatandaşlar, deniz seviyesindeki ani düşüşü endişeyle karşıladı.

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, 4 Şubat’ta İzmir’de etkisini gösteren sert poyrazın deniz çekilmesine yol açtığını belirtti.

Yaşar şöyle konuştu:

“Poyrazın sertliği nedeniyle deniz seviyesi yavaş yavaş düşmeye başladı. Yaşadığımız bu olayın Santorini ve orada oluşan depremlerle hiçbir bağlantısı yok. Bu şubat ve mart aylarında zaman zaman gördüğümüz bir olay. 2021’de ve 2022 yılında da gördük. Poyraz kuzeyden güneye doğru çok sert estiği için suyu güneye doğru iter. Marmara’dan itibaren su güneye doğru yığıldığı için sığ olan bütün bölgeler açığa çıkar. Çekilme önce Dikili’de başlar. Şu anda burada da su seviyesi yaklaşık olarak 40-50 santim düşmüş durumda, daha devam edecek salıya kadar 70-80 santim aşağı doğru inecek ama korkulacak bir şey yok. Normal bir doğa olay”

“DOĞADAN KORKULMAZ”

Doğal olaylara karşı gereksiz korkular geliştirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, şunları ifade etti:

Türkiye’de, doğadan korkmaya başladık. Çünkü afetleri felakete çeviriyoruz. Deprem oluyor çürük binalar çöküyor, sel yatağına evler yapıyoruz; sel basıyor. Bunlardan korkuyoruz. Doğadan korkulmaz, doğa arkadan vurmaz. Ne yapacağını baştan söyler, gerekli önlemler alabilirsek, hiçbir sorun yaşamayız, hiçbir korkumuz da olmaz. Ancak en küçük doğa hareketinde bile korkudan titriyoruz

“TSUNAMİ VE DEPREMLE HİÇBİR İLGİSİ YOK”

Sığacık‘ta teknelerin karaya oturduğunu belirten Yaşar, şöyle konuştu:

” Hatta açığa çekilen tekneler de karaya oturdu. Tekne sahipleri sanırım denizin bu kadar çok çekileceğini tahmin edemedi. Salıya kadar daha da oturacak. Deniz karadan 100 metre uzaklaştı, bu 150 metreye kadar çıkabilir. Ama korkulacak bir şey yok, bu olayın tsunami ve depremle hiçbir ilgisi yok. Her yıl şubat ve mart ayında bunları bazen çok sert bazen hafif yaşarız. 2 sene önce İzmir Körfezi’nde vapur seferleri iptal edilmişti, deniz seviyesi kadar çok düşmüştü, vapurlar iskeleye yanaşamamıştı. Körfezde de şu anda su en az 50 santim çekilmiş durumda, ama körfezde su derin olduğu için pek hissetmiyoruz. Kordonda taşlar açığa çıkar ama Sığacık ve Dikili sığ olduğu için görüyoruz. Bodrum’da, Akyaka’da da mutlaka olacaktır. Her sene poyraz sertleştikçe bunlar peş peşe oluyor. Rüzgarın hızı 50 kilometreden fazla. Bu rüzgar bütün suyu güneye, Akdeniz’e doğru ittiriyor ve buralar da sığlaşıyor”

Related Posts

RDIF Başkanı Dmitriyev: Küresel Güney dünya arenasında ağırlık kazandı

Brezilya’da düzenlenen BRICS Zirvesi ışığında Küresel Güney’in yükselen rolüne mercek tutan Dmitriyev, BRICS’in dünyadaki önemli yerine de vurgu yaptı.

Metan Gazı ve Bozulmuş Bir Atmosferde Solumak

Metan Gazı…Adli Bilimciler Dernegi Baskanı Prof.Dr. Hamit Hancı, askerlerimizin şehit düşmesine yol açan metan gazı hakkında açıklama yaptı. 

Ukrayna’ya silahı kesmişlerdi… ABD stokları ‘bahane etmiş’

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) geçen hafta yaptığı duyuruyla Ukrayna’ya eski başkan Joe Biden döneminde taahhüt edilen Patriot hava savunma sistemlerinde kullanılan füzeler ve hassas topçu mühimmatlarının da bulunduğu silahların sevkiyatını durdurma kararı almıştı.

DEM Parti, Erdoğan görüşmesi öncesi Özgür Özel’i ziyaret etti

DEM Parti, Erdoğan görüşmesi öncesi Özgür Özel’i ziyaret etti

Bakan Fidan mevkidaşlarıyla görüşme

Bakan Fidan, Belarus ve İranlı mevkidaşlarıyla görüşecek.

Hamas’tan Gazze’de ateşkes teklifine cevap geldi: Tamamen hazırız

Hamas’ın Gazze’de İsrail ile ateşkes ve esir takasına ilişkin teklife “olumlu yanıtı” arabuluculara ilettiği bildirildi. Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu, Trump ile görüşmek üzere gideceği Washington ziyaretinden önce 5 Temmuz’da siyasi ve güvenlik kabinesini toplayacak.