CHP’nin büyük çıkmazı ya da kaderi çıkmaza zorlamak

İmamoğlu kaderini olmaza zorladı. Batılı devletlerde daha erken başlayan bir süreç vardı. Osmanlı’da “kaht-ı rical” diye adlandırılan bir dönem vardı; devlet adamı yetişmiyor, nitelikli devlet adamları devlet yönetimine gelemiyordu. Bu şekilde özetlenebilir. Yaklaşık on yıl önce uluslararası bir sempozyumda oturum yöneticisiydim. İngiltere’den katılan bir tebliğci, “Bugün Batılı devletler büyük bir krizle karşı karşıyalar çünkü hiçbir Avrupa devletinde karizmatik, sürükleyici, vizyoner bir lider kalmadı. Çin devletini ve başkanını denklem dışı bırakacak olursak Avrupa ülkelerinde Putin, Trump ve Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider yok” demişti.

İngiliz profesörün bu yaklaşımı müzakereciler tarafından tartışmaya değer bulundu ve üzerine ilginç yorumlar yapıldı.

Bugün Türkiye’de ve birçok Avrupa ülkesinde siyaset yapanlar daha çok 68 kuşağından kalma siyasetçilerdir. Sol, karşıtı milliyetçi liderlik temsili de aynı şekilde 68 kuşağındandır. Bu durumdan farklı olarak 1980-1990’larda İslam ülkelerinde yetişmiş bir İslamcı kuşak vardır. Bu kuşaktan sonra dünyada örgütlü siyasi yapılar lider çıkaramaz oldu.

Örgütlü siyaset liderlik krizi yaşarken, Avrupa başkentlerinde -Paris, Londra vb.- büyük şehirlerde siyaset yapanlar ülke siyasetinin doğal aktörü haline geldiler.

Sayın Cumhurbaşkanımız siyasal söyleme dayalı örgütlü siyasetini, karizmatik bir siyasetçi olmakla beraber İstanbul Büyükşehir deneyimiyle liderlik tecrübesini olgunlaştırdı. Siyasi misyon sahibi, dünya görüşü olan ve imparatorluk bakiyesi bir ülkenin var olan misyonunu üstlenmesinde İstanbul tecrübesinin etkileri büyüktür. Nihayetinde bir imparatorluk başkentini yönetmiş ve “başkentler başkentinin” kültürel ve diplomasi katmanlarını özümsemiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin şaibeli kurultayı ve yolsuzluk soruşturmalarını ele alacak olursak, “Bu kadar büyük badire neden CHP’nin başına geldi?” sorusunu sormadan geçemiyoruz.

Kaderi yokuşa zorlamak uygun bir tabir midir bilmiyorum. Avrupa’da ve dünyada var olan konjonktür, bir yönüyle belediye başkanı olan kişiyi doğrudan ülke siyasetinin aktörü haline getiriyor. Bir belediye başkanı bunca hesap-kitaba girmese, kaderini kendi kariyeri için zorlamasaydı, büyük ihtimalle CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olurdu.

İstanbul yeryüzünün en vizyonlu şehri; İstanbul Belediyesi ile dünyanın başkentleri içerisinde sembol bakımından birinci, büyüklük bakımından ise ilk 10’dadır. Ve iştirakleri ile birlikte bütçesi 850 milyar Türk lirasıdır.

Bu gücü eline alan İmamoğlu ve ekibi -ki büyük oranda kendi takımı, devlet adamlarından değil reklamcılardan oluştu- İmamoğlu’nun birinci döneminde halkın ihtiyaç duyduğu hizmetlere CHP belediyesinin mesafeli olduğunu gösterdi. Seçim reklamcılarla kazandırılır; kurumlar tecrübeli bürokratlarla yönetilir. Reklamcıların en anlamadığı şey, kurum ve siyasi süreç yönetimidir.

CHP kurultayının delegelerini satın alarak kazanmak, Özgür Özel’i kontrol ederek üzerinde tahakküm kurmak, genel başkan gibi davranmak, İstanbul dışındaki CHP’li belediyelerin her birine bir mutemet yerleştirmek vs…

Daha çok özel sektörden gelen isimler İBB yönetimine geldi ve muhtemeldir ki bu kişiler, bu kadar büyük bütçelerle, bu kadar rahat paralarla ilk kez karşılaşmış isimlerdi.

Tecrübeli bir bürokrat şunu bilir ki: Bir yerde bir cürüm ve usulsüzlük varsa, er geç hukukun konusu olur. Sistem içinde herkes durumdan memnun olsa bile, siyasi rekabet, kıskançlık, haksız kazanç elde edenlerin başkalarının hukukunu çiğnemeleri bir gün kendini ele verir.

İmamoğlu ve siyaset görgüsünden uzak reklamcı takımı kaderi yokuşa zorladı. Sakin tecelli ettiğinde elde edeceği adaylığı, siyasi teamüllerin dışına çıkarak aramaya başladı. Türk siyaset tarihine yeni bir kavram hediye etti: “siyasal satın alma.”

CHP enerjisini içe akıtan bir partidir; bütün hikayeleri partiyi ele geçirmek ve elde tutmak üzerinedir. Büyük kurultaya parti büyük sorularla giriyor. Bu sorular sorulmaya başlayacak ve CHP’nin, İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan motivasyon süreci, iç meselelere evrilerek devam edecektir.

Related Posts

Finans Planlamacısı gram altın almak için son tarihi açıkladı

Altın fiyatlarında beklenen yükseliş yatırım dünyasının gündeminde. Finans Planlamacısı Tuna Kaya, katıldığı bir YouTube programında yaptığı açıklamalarla piyasalarda büyük yankı uyandırdı. Kaya, JP Morgan analistlerinin değerlendirmelerine atıfta …

Türk şirket 7 milyon dolar yatırım aldı

Türk oyun sektöründe dikkat çeken bir başarıya daha imza atıldı. İstanbul merkezli oyun stüdyosu Fuse Games, ABD merkezli girişim sermayesi şirketi Griffin Gaming Partners’tan tam 7 milyon dolarlık yatırım aldı. Finansman turuna Griffin Gaming …

Tüpraş’tan işçilere yüzde 67.4 zam

Tüpraş’ta devam eden Toplu İş Sözleşmesi’nde anlaşma çıktı. Tüpraş’ta 2025 yılının ilk 6 aylık dönemi için yüzde 35, ikinci 6 aylık dönemi için de yüzde 24 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Böylece kümülatif olarak 2025 yılında toplamda yüzde …

Avrupa’da bir ülkede enflasyon sıfıra düştü

BEKLENMEDİK DERECEDE DÜŞÜK ENFLASYON Oddo BHF ekonomisti Artur Jurus, yavaşlamanın çoğunlukla enerji ve yakıt gibi ithal malların göstergeyi aşağı çekmesinden kaynaklandığını söyledi. Tüketici fiyatlarındaki yapısal büyümenin tek önemli kaynağının …

Elon Musk Tesla’dan ayrılıyor

Bu ikisinin birbiriyle bağlantılı olduğu aşikar ve son günlerde şeytani iş adamının geri adım atma niyetinin ortaya çıkması da tesadüf değil. Peki bu bilerek mi yapılıyor yoksa zorunluluktan mı? Tesla’nın yönetim kurulunda endişeye yol açtı ve bu …

Borsa günü yükselişle tamamladı. İşte en çok kazandıran ve kaybettiren sektörler (8 Mayıs 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 204,59 puan artarken, toplam işlem hacmi 97,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,30, holding endeksi yüzde 0,78 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,06 ile kimya petrol …