Burun tıkanıklığı geçmiyorsa dikkat: Alerjik rinit mi, sinüzit mi? Uzmanı yanıtladı

Alerjik Rinit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Liv Hospital Ankara’dan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, alerjik rinit hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjik rinitin salgın hastalıkların yerini aldığını vurgulayan Tunca, hastalığın belirtileri hakkında bilgi verdi.

Alerjik rinit, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Besin alerjileri ve çevresel etkenlerin tetikleyici rol oynadığı alerjik rinit, burun tıkanıklığı, sık hapşırık, burun akıntısı ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Dr. Tunca, alerjik rinitin ilerleyen dönemlerinde burun tıkanıklığının arttığını ve hastaların polikliniğe başvurularının arttığını belirtti. Hastalar genellikle şikayetlerinin basit bir nezle gibi başladığını ancak burun tıkanıklığının geçmediğini söylerler. Hatta bazı durumlarda akıntı ve öksürük şikayetleri alerjik astım belirtileriyle birlikte görülebilir.

Şikayetlere Boğazda Kızarıklık ve Ağrı Eklenebilir

Alerjik rinitte bakteriyel enfeksiyonlar nadiren görülür. Muayene sırasında burun içinde ödem ve tıkanıklık gözlenirken, temiz bir mukus mevcuttur. Dr. Tunca, ağız solunumu nedeniyle boğazda kızarıklık ve ağrı şikayetlerinin de zamanla ortaya çıkabileceğini belirtti.

Tat ve Koku Kaybı Yaşıyorsanız Sinüzit Olabilir

En yaygın semptomlar arasında akut sinüzit gelişen hastalarda burun tıkanıklığı, koku alımında bozukluk, tat almada bozukluk, baş ve yüz bölgesinde ağrı/basınç, koyu kıvamlı akıntılar ve öksürük bulunmaktadır. Kronik sinüzit durumunda ise, cerrahi müdahale gerekebilir. Alerjik rinitin tedavisi ve takibi önemlidir ve hastaya uygun tedavi planı oluşturulmalıdır.

Dr. Tunca, alerjik riniti önlemek veya semptomları azaltmak için hasta eğitiminin ve düzenli takibin önemini vurguladı. Belirtiler devam ederse, Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Erken müdahale ile mide kanserinden kurtuldu

Uzun süredir yaşadığı halsizlik ve kansızlık şikayetleriyle hastaneye başvuran 65 yaşındaki İrfan Çınar’a, yapılan endoskopi ve biyopsi sonucunda mide kanseri teşhisi kondu. Hastalığın yalnızca mideyle sınırlı olduğunu gösteren ileri tetkiklerin ardından, Çınar ameliyata alındı. Erken müdahale ile yapılan operasyonla midesi tamamen alınan hasta, sağlığına kavuştu. Hastalığın belirtileri arasında yemek sonrası göğüs kafesi ile göbek arasındaki ağrılar, erken doyma, kansızlık, halsizlik, iştahsızlık ve istemsiz kilo kaybı olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İhsan Metin Leblebici, “Bu şikayetler çoğu zaman göz ardı ediliyor. Mide kanseri endoskopik görüntüleme ve biyopsi ile teşhis edilebiliyor” dedi.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

En zorlu tedavilerden birini Brezilyalılar çözdü: Tuhaf görünmesine rağmen sonuçları çok başka

İnsanlık tarihi boyunca yanık tedavisi, tıp dünyasının en zorlu alanlarından biri oldu. Bu ihtiyaca çözüm arayan Brezilyalı bilim insanları ise, doğanın sunduğu eşsiz bir kaynaktan ilham aldı: balık derisi.

Dışkınızda gördüğünüz bu işaret doktorları endişelendiriyor!

Dışkınızın görünümü, sindirim sağlığınız hakkında hayati bilgiler verebilir. Ancak çoğu zaman göz ardı edilen veya konuşulmaktan kaçınılan bu durum, bazı ciddi sağlık sorunlarının erken belirtilerini ortaya koyabilir. Gastroenterologlar, özellikle dışkıda kan, renk veya şekil değişiklikleri gibi belirtilerin ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir