Brent petrolün fiyatı geriliyor: Küresel tarifeler ve OPEC+ kararı piyasaları sarstı

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 69,35 dolardan işlem görüyor.

Dün 73,15 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 69,63 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 08.52 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,40 azalarak 69,35 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 66,04 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki düşüşte ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı tarifeler sonrasında artan talep endişeleri ve 8 OPEC+ üyesinin mayısta üretimi artırarak üretim kesintilerini aşamalı kaldırma planlarını ilerletmesi etkili oldu.

Trump, 2 Nisan’da “Kurtuluş Günü” olarak nitelediği basın toplantısında ABD’de tüm ithalatlara yüzde 10’luk genel tarife uygulanacağını, başta Çin olmak üzere bazı büyük ticaret ortaklarına ise daha yüksek oranlı vergiler getirileceğini duyurdu.

Petrol, doğal gaz ve rafine ürün ithalatı, yeni tarifelerin dışında tutulsa da bu politikaların enflasyonu körükleyebileceği, ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği ve ticaret anlaşmazlıklarını derinleştirebileceği endişeleri fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

Tüm ithalat kalemlerine uygulanacak yüzde 10’luk genel tarifenin yanı sıra Çin’e yönelik yüzde 54 oranındaki ek vergi, küresel resesyon korkularını artırdı. Uzmanlar, sanayi üretiminin düşmesi ve tüketici harcamalarının azalmasıyla petrol talebinin zayıflayabileceğini öngörüyor.

Dünyanın en büyük ithalatçısı Çin’in hedef alınması, enerji piyasalarında kaygıya neden oldu. Uzmanlar, yeni tarifelerin ülkenin petrol ithalatında ciddi azalmalar yaşanmasına yol açabileceğini belirtti.

Olumsuz fiyat eğilimini besleyen diğer gelişme ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinin (OPEC+) petrol arzını artırma planlarını öne çekme kararı oldu. OPEC+, daha önce mayısta 135 bin varil olarak planladığı üretim artışını 411 bin varil seviyesine yükseltti.

OPEC+ üyesi 8 ülke 3 Nisan’da yaptıkları açıklamada, üretim artışlarının hızlandırılacağını duyurdu. Rusya’nın da dahil olduğu grup, artan tüketici baskısı ve yükselen akaryakıt fiyatlarının yarattığı enflasyonist baskılar karşısında bu kararı aldı.

Brent petrolde teknik olarak 71,38 doların direnç, 67,83 doların ise destek olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Related Posts

ABD Senatosunda dev vergi paketi: 3,3 trilyon dolarlık tartışma başladı!

ABD Senatosu’nda kapsamlı vergi ve harcama tasarısı büyük tartışmalara neden oluyor. Tasarı, yapay zekanın düzenlenmesi ve sosyal politikalar konusunda partiler arası gerilimleri artırdı. Süreçte önemli siyasi çekişmeler yaşanıyor.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (30 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,8870 liradan alınan dolar, 39,8890 liradan satılıyor. 467700 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 467720 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 39,8870, avronun satış fiyatı ise 46,8290 lira olmuştu.

Spot piyasada elektrik fiyatları (26 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 110 artarak 1 milyar 845 milyon 499 bin 129 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 19.00-21.00 …

Zam pompaya yansıdı motorin yine 50 TL’yi aştı! İşte 28 Haziran 2025 güncel akaryakıt fiyatları

Jeopolitik risklerle birlikte Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma akaryakıt fiyatlarına zam ve indirim olarak yansımaya devam ediyor. Son olarak dün gece motorine 1 lira 14 kuruşluk bir zam daha geldi ve motorin yine 50 TL’nin üzerine çıktı.

ABD’de tehlike çanları yeniden çaldı: Fed’in favori enflasyon göstergesi mayısta yükseldi

Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi 2025 Mayıs ayında yükseldi. Buna göre çekirdek kişisel tüketim harcamaları yıllık bazda yüzde 2,7 iken aylık bazda yüzde 0,2 oldu.