Sıcak Hava Dalgası Sağlık Sorunlarına Yol Açıyor!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre, Basra Alçak Basıncı’nın etkisiyle meydana gelen sıcak ve kuru “fön” rüzgarları nedeniyle hava sıcaklıkları birçok bölgede mevsim normallerinden 6 ila 12 derece daha yüksek seyrediyor. Bu duruma ek olarak düşük nem oranı, hissedilen sıcaklığı daha da artırarak sağlık risklerini beraberinde getiriyor.
İzmir’de ise hafta başından beri etkili olan sıcak hava, güneş çarpması ve sıvı kaybı gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’nde sıcak çarpması şikayetiyle gelen hasta sayısında belirgin bir artış gözlendi.
Uzmanlar, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıda vakit geçirilmemesi, yeterli sıvı tüketilmesi, serin ve gölgeli alanlarda kalınması, açık renkli kıyafetler tercih edilmesi, aşırı egzersizden kaçınılması ve dengeli beslenilmesi gerektiğini belirtiyor.
Türkiye’nin sıcak hava dalgasından etkilenen Prof. Dr. Sedat Yanturalı, sıcaklığın özellikle kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok sağlık problemine neden olduğunu vurguluyor. Acil müdahalenin önemli olduğunu belirten Yanturalı, aşırı sıcaktan etkilenen hastalara aktif soğutma yöntemlerinin faydalı olabileceğini söylüyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kış ise sıcak hava koşullarının özellikle kalp ve damar hastalığı olan bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini aktarıyor. 65 yaş üstü kişilerin hipertansiyon, diyabet, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı gibi durumlara karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.
Doç. Dr. Kış, ani başlayan nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık hissi, göğüs ağrısı gibi belirtilerde vakit kaybetmeden uzman desteği alınması gerektiğini belirtiyor. Hasta olanlara düşen önemli bir görev de hekim tavsiyesiyle sıvı dengesini korumak ve ilaç kullanımında titiz davranmaktır. Sıcak hava nedeniyle terleme ve dehidrasyon riskine karşı önlem alınması gerektiğini aktarıyor.