Çalışanların Yıllık İzin Kullanımı Artıyor
İş yerlerinde çalışanlar, genellikle yıllık izinlerini yaz aylarında tercih ediyor. Çalışma sürelerine bağlı olarak belirlenen yıllık izin hakları, 1-5 yıl arası hizmet süresine sahip çalışanlara en az 14 gün, 5 yıldan fazla ancak 15 yıldan az hizmet süresi olanlara en az 20 gün, 15 yıl ve üzeri hizmet süresi olanlara ise en az 26 gün izin hakkı tanıyor.
Yıllık izinler, istenilen gün sayısında kullanılabildiği gibi, çalışanların pek bilmediği bir konu olan yol izni de ücretli yıllık izine eklenerek kullanılabiliyor.
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 6. maddesine göre, işyeri dışında izin geçirecek olan çalışanlar, gidiş-dönüşlerinde yolda geçen süreler için işverenden maksimum dört güne kadar ücretsiz yol izni talep edebilirler.
Yol İzni İçin Gereken Belgeler
Ücretli yıllık izin tarihleri belirlendikten sonra, iznin geçirileceği yeri belgelemek için işverene başvurulması gerekmektedir. Örneğin, İstanbul’da çalışan biri Marmaris’te bir otelde ya da kiralık konutta tatil yapmak istiyorsa, fatura veya sözleşme gibi belgeleri işverene sunması gerekmektedir.
Şu an için yol izni talep eden personel sayısı oldukça azdır. Genellikle Cumartesi gününden başlayarak bir haçalışıcısı pazartesi işe dönmek şartıyla izne ayrılanlar, toplamda 9 günlük bir izin hakkı kazanır. Eğer 4 gün yol izni verilirse, izin gün sayısı 13’e çıkabilir.
Kural olarak, yol izni süresinde çalışanlar ücretsiz izinli sayılmaktadır. Ancak işverenin iyi niyetiyle ücret de ödenebilir. Dört günlük yol izni süresinin ücretsiz olması zorunlu değildir.