Afrika’daki 30 yıllık savaş bitince Trump gözünü hem nobele hem de madenlere dikti

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (KDC) ile Ruanda arasında uzun süren çatışma sona erdi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (KDC) ile Ruanda arasındaki 30 yıldan fazla süren çatışma sona erdi.

İki ülke arasındaki barış anlaşması, ABD’nin arabuluculuğunda Washington’da imzalandı. Anlaşmaya, iki ülkenin dışişleri bakanları katıldı. Ancak sahada en etkili güç olan ve Ruanda tarafından desteklendiği iddia edilen M23 milisleri sürece dahil olmadı.

Anlaşma, toprak bütünlüğünün tanınması, çatışmaların sonlandırılması, silahsızlanma ve belirli şartlar altında silahlı grupların topluma geri kazandırılmasını öngörüyor.

ABD ise anlaşma ile birlikte KDC’nin kritik maden rezervlerine yönelik dış ticaret ve yatırım olanaklarını artırmayı amaçlıyor.

TRUMP MADENLERE ODAKLANDI

Trump, imza töreni öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu anlaşmayla Kongo’dan birçok maden hakkı almayı umuyoruz” dedi. Belgede doğrudan ABD’ye maden imtiyazı verilmese de, “kritik maden tedarik zinciri temelinde dış ticaretin ve yatırımın geliştirilmesi” ifadesiyle Amerikan çıkarları korunuyor.

NOBEL ÖDÜLÜ TALEBİ

ABD Başkanı Donald Trump, süreci “harika bir anlaşma” olarak nitelendirirken, anlaşmanın Afrika ve dünya için büyük bir adım olduğunu savundu. Trump, “Bu yüzden Nobel Barış Ödülü almayacağım” diyerek uluslararası topluluğa mesaj gönderdi.

Ancak M23’ün anlaşmaya katılmaması, sürecin en zayıf halkası olarak görülüyor. Milislerin bağlı olduğu AFC koalisyonu, müzakereleri Katar’da sürdürdüklerini belirtti ve silah bırakma konusunda henüz hazır olmadıklarını açıkladı.

Ocaktan bu yana bölgede 7 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 1 milyonun üzerinde insan yerinden oldu. Raporlar, çocuklara yönelik infazların ve cinsel şiddet vakalarının arttığını gösteriyor.

Nobel Barış Ödüllü Kongolu aktivist Dr. Denis Mukwege, anlaşmayı “muğlak ve Ruanda yanlısı” buldu. Mukwege, “Bu ekonomik işbirliği, suçluların cezalandırılmadığı bir durum. Kongo’nun kaynakları yağmalanıyor” ifadelerini kullandı.

KDC’li uzmanlar, maden gelirlerinin adil paylaşılmadığını, devlet kurumlarının zayıf olduğunu ve toplumsal diyaloğun eksikliğine vurgu yapıyor.

Related Posts

Hulusi Akar’a karşı bir hamle olarak yorumlandı! OYAK’ın başına Zekai Aksakallı mı geliyor?

Aksakallı tercihinin Bakan Güler’in, yeniden bakan olmak istediği konuşulan Hulusi Akar’a
karşı bir hamlesi olarak yorumlanıyor.

‘Kurultay davası’ ertelendi… CHP’nin avukatı Çağlar Çağlayan’dan ilk açıklama: ‘Davanın siyaset gündeminde yeri kalmadı!’

CHP Kurultayı iptal davasının ertelenmesinin ardından açıklama yapan CHP’nin avukatı Çağlar Çağlayan, “Mahkemenin partiyi kimin yöneteceğine dair bir şey demesi mümkün değildir. Bu duruşmanın Eylül’de de reddedileceğini düşünüyoruz. Siyaset gündeminde de bir değeri kalmamıştır” dedi.

İsrailliler, İsrail askerlerine saldırdı

Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin, İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail ordu karakolunu basmaya çalıştığı ve askerlere saldırdığı bildirildi. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Filistin topraklarını gasbeden İsrailli grubun …

Türkiye’de siyaset ve finans piyasalarının dikkatle beklediği kurultay davası bugün görülecek: CHP’yi kim yönetsin?

Cumhur iktidarı CHP davası konusunda bölünmüş durumda. Efkan Ala ve Numan Kurtulmuş ekonomik kaygılar nedeniyle rahatsız. Erdoğan ise CHP’nin getirildiği noktadan mutlu. Cumhur iktidarı CHP davası konusunda bölünmüş durumda. Efkan Ala ve Numan Kurtulmuş ekonomik kaygılar nedeniyle rahatsız. Erdoğan ise CHP’nin getirildiği noktadan mutlu.

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Hamas heyetiyle görüştü

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Hamas Şura Meclisi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve beraberindeki heyetle bir görüşme gerçekleştirdi.

Adıyaman’da yangın: Dumandan 15 kişi etkilendi

Adıyaman’ın Besni ilçesinde 5 katlı binanın 3’üncü katında çıkan yangın, itfaiyenin müdahalesiyle söndürüldü. Yangında 15 kişi dumandan etkilendi.