Uzmanı uyardı: Ayaktaki nasırlar diyabetin habercisi olabilir

Diyabetik Ayak Hastalığı ve Önemi

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, diyabetin vücuttaki birçok organı etkileyen ve ciddi komplikasyonlara sebep olabilen bir hastalık olduğunu belirtti. Bu komplikasyonların en başında diyabetik ayak hastalığının geldiğine dikkat çekti. Diyabetik ayak, sinir ve damar harabiyetleri sonucu oluşan ve tedavi edilmediğinde bacak amputasyonu ile sonuçlanabilen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Doç. Dr. Diktaş, bu hastalığın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu ancak erken müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Diyabetik Ayak ve Amputasyon Riski

Doç. Dr. Diktaş, diyabetik ayak hastalığının tedavi edilmediğinde bacak amputasyonuna kadar ilerleyebileceğini ifade etti. Bu sebeple diyabetik ayak hastalarının tedavi sürecinin dikkatlice ve uzman kişiler tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtti. İyileşme sürecinde yaranın tedavi edilmesi ve gerektiğinde plastik cerrahi müdahalelerle doku kapatılması gerektiğine değindi. Flep ameliyatları ile doku kapatılması ve ayakkabı seçimi gibi konuların tedavi sürecinde önemli bir rol oynadığını ekledi.

Ayak Bakımının Önemi

Diyabetin etkisiyle ayaklarda, damarlarda ve sinirlerde bozulmalar meydana geldiğini söyleyen Doç. Dr. Diktaş, bu durumun belirli bölgelerde basınç artışına ve buna bağlı yaralara yol açabileceğini aktardı. Oluşabilecek yaraların enfeksiyon riski taşıdığını ve ciddi komplikasyonlara sebep olabileceğini belirtti. Diyabetli hastaların ayaklarını düzenli olarak kontrol ettirmeleri gerektiğini vurguladı.

Diyabetik Ayak ve Enfeksiyon Tedavisi

Enfeksiyon riskinin diyabetik ayak hastalığında ilerleyen evrelerde arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, ayakta gelişen enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisine başlanması gerektiğini ve bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebileceğini belirtti. Enfeksiyonun kontrol altına alınmasının ve yaranın iyileşme sürecinin başlatılmasının ardından düzenli ayak bakımının önemine değindi. Diyabetik ayak hastalığının erken teşhis ve tedavi edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm. Uzmanlar, karın şişliği yaşayan kişiler için uygulanması kolay 7 öneride bulundu. 

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Bu 3 kuruyemiş yumurta kadar tok tutuyor! Beslenme uzmanları tek tek açıkladı

Kuruyemişler yalnızca atıştırmalık değil, aynı zamanda güçlü birer besin kaynağı. Özellikle bazı türleri, içerdiği yüksek protein ve lif sayesinde uzun süre tok tutma özelliğiyle öne çıkıyor. Beslenme uzmanları, her gün bir avuç tüketildiğinde yumurta kadar doyurucu olan bu 3 kuruyemişi açıkladı.

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.